De Toga op een kiertje


Na bijna 20 jaar familierecht is het tijd voor een verfrissende nieuwe aanpak. To you who read, I speak, schreef Joseph Benner in 1914. En zo is het ook in mijn blog die zal gaan over de familierecht praktijk van alledag, mijn ervaringen die ik graag met jou wil delen en mijn kijk op de wereld. Ik weet nu dat ik advocaat ben geworden om twee werelden te verbinden. De wereld waarin ons EGO regeert en de wereld die daar achter ligt. In een scheiding botsen deze twee met elkaar, het EGO en het IK. Als je nu denkt: ik haak af dit is te zweverig, begrijp ik dat. Maar als je sterk genoeg bent om je twijfels over zogenaamde zweverigheid nog even te parkeren moedig ik je aan verder te lezen. Want ik heb je echt iets nieuws te vertellen.

Is het niet bijzonder dat de boodschap van Joseph Benner 100 jaar geleden vandaag de dag nog zo actueel is? Wat is die boodschap dan, vraag je je af. Natuurlijk daar ga ik je alles over vertellen. Om te beginnen is de boodschap dat deze alleen aankomt als de lezer er klaar voor is. De Meester verschijnt als de Leerling er klaar voor is. Ten tweede zegt Benner dat de IK de Spirit is die wij allemaal in ons hebben. De Spirit is in onze Ziel verankerd, dit gaat wel even diep dus zet je schrap: de gedachte is dat het EGO pas ontstaat op het moment dat wij worden geboren. Dr Wayne Dyer, een man die ik enorm bewonder, spreekt daar ook over. Tot het moment dat wij geboren worden worden wij gedaan. Wij groeien in de buik en maken ons nergens zorgen over. Vanaf de geboorte beginnen we ons aan te passen aan de eisen die onze omgeving aan ons stelt. Afhankelijk waar je wieg staat word je gemeten aan de hand van allerlei uiterlijkheden. Bijvoorbeeld het huis waar je in woont, de buurt waar je opgroeit of het beroep van je vader. Wij neigen ons daarmee te identificeren. Ons EGO wordt gevoed met aannames die wij zelf verzinnen en onszelf opleggen. Dr Wayne Dyer geeft als voorbeeld dat je bent wie je als beroep uitoefent, of je bent zoals je auto er uit ziet of je bent de grootte van je bankrekening. En als je dat kwijtraakt heb je een groot probleem. 

In scheidingen zie ik een parallel. We zijn zo bang alles te verliezen wat we hebben opgebouwd dat we uit angst keuzes maken die primair ons EGO beschermen. We vergeten dat er ook een andere route is: liefde.

Daar ga ik het over hebben in de komende blogs, hoe kun je nu omgaan met keuzes in noodsituaties. Want er is altijd een keuze, daar ben ik van overtuigd.

Volg mij

LinkedIn

Deel deze pagina op

« terug