De Toga op een kiertje - Anders Waarnemen


In mijn eerste blog had ik het over Joseph Benner die destijds een heel vooruitstrevend boekje maakte (1914) en het verschil laat zien tussen je EGO en je IK. Het EGO dat eigenlijk ontstaat op het moment dat wij geboren worden en is opgebouwd uit allerlei aannames die wij onszelf aanmeten zoals je bent waar je woont, of je bent in welke auto je rijdt. En het hogere IK dat vaak voor velen verborgen blijft maar uiteindelijk de onzichtbare motor is achter ons bestaan.

In een crisissituatie waarin een conflict tot uitbarsting komt neem je vaak allerlei vooringenomen oordelen aan. Je gaat de strijd aan tegen de buitenwereld die het niet bij het rechte eind heeft, die het niet goed met jou voor heeft en tegen jou is. Maar hoe weet je dat?

Het EGO staat op scherp omdat je iets dreigt te verliezen, iets dat bijdraagt aan wie jij bent. Althans dat denk je, dat is jouw overtuiging. In werkelijkheid is alles wat jij ziet en gebaseerd is op die overtuiging van het EGO, onecht. Het is namelijk door jou zelf of door jouw omringenden verzonnen. In werkelijkheid verlies jij niets. Immers, er is niets te verliezen want jij bent niet jouw innerlijke overtuigingen. Door anders te kijken kun je ook anders waarnemen en ontvangen. Door afstand te nemen van al je gedachtes die alleen maar ten doel hebben je EGO te voeden, zul je zien dat je je vrijheid weer terug krijgt. Door te stoppen met het vellen van oordelen over anderen, maak je jezelf lichter.

Ga terug naar de stilte in jezelf

Als je meer ruimte geeft aan jezelf zul je ook tijd vinden om terug te gaan naar de stilte in jezelf. En dan kun je luisteren naar je hogere IK, luisteren en ontvangen. Je opnieuw afstellen op je werkelijke bestemming en daar je focus op leggen. Een conflict tussen twee mensen is als een tijdelijke hindernis waar je overheen moet springen. Kies je uit Liefde dan zul je zien dat je niets verliest van jezelf. Je wordt dan geleid door je Impersonal Self, je hogere IK die niet gaat over goed of fout omdat die IK alleen maar Liefde kent.  

Door anders te kijken zul je ontdekken dat het niet de wereld is die zich in sommige gevallen tegen jou opstelt, maar dat jij dit zelf doet, met de aannames en vooroordelen die het EGO als de waarheid ziet. Voor sommigen lijkt dit allemaal vaag echter, neem nou eens aan dat het waar is en dat jij alleen etiketten plakt op mensen en op gedrag van mensen naar jou toe, en dat ook alleen jij daar last van hebt, wat heeft het dan voor zin om die etiketten te blijven plakken? Nogmaals het EGO denkt dat het is wat het heeft, wat het bezit en welke maatschappelijke status hij bekleed. Maar jij en ik weten nu dat dit allemaal verpakkingsmateriaal is. Dat dit slechts uiterlijke schijn is. Waar het immers werkelijk om gaat is dat jij van binnen Liefde voelt, dat jij om jezelf geeft en goed voor jezelf zorgt. Alles wat in negatieve zin aan jou hangt is enkel ballast en zwaar voor jezelf.

Laat de ballast los

Als je het EGO los zou laten, en je zou afstand kunnen nemen van al die materiele etiketten, bedenk dan eens wie jij dan werkelijk bent. Wie je was toen je nog in vrijheid speelde en door de straat rende achter een bal? In dat kind zat toch een en al goedheid, een en al Liefde? Je maakte je toch niet druk om welke kleur ogen je hebt. Het maakte jou toch niets uit of je lange of korte benen hebt?

Pas later heb je dat allemaal aangeplakt gekregen en ben je je gaan storen aan je korte benen. Terwijl die benen nog net zo goed functioneerden als daarvoor, jou droegen overal waar je maar heen rende. En zo is het ook in een conflict. Mensen reageren vanuit Angst omdat ze het gevoel hebben dat een ander iets van hen wil afnemen, hun schoonheid of rijkdom, hun kind of hun baan, iets van hun EGO wil afbreken. Als je van dat EGO los kunt komen en bereid bent om anders te gaan waarnemen, dan zul je ondervinden dat mensen jouw Liefde nooit kunnen afnemen.

Vrijheid zonder rem

Dan is jouw pad jouw baan en jaar geluk jouw rijkdom. Dan leef je vanuit vrijheid zonder rem, dan heb je lief zonder dwang en controle. Anders waarnemen laat je zien dat iedereen uiteindelijk die vrijheid nodig heeft. En dat negatieve gevoelens veroorzaakt door anderen, slechts verzonnen gevoelens zijn in een wereld gedomineerd door het EGO. Stap daar eens eens en probeer eens terug te gaan naar je oorsprong. Gun jezelf een uur per dag in de natuur en herinner je wie je was.

Be the change you wish to see in the world - Mahatma Ghandi - Wordt vervolgd

Volg mij

LinkedIn

Deel deze pagina op

« terug