De Toga op een kiertje - Holistic Lawyer


Holistic lawyer

Terug komend van een weekend met Wayne Dyer bedacht ik me dat ik mijzelf voortaan zou gaan positioneren als holistic lawyer. Om je te positioneren moet je kunnen uitbreken. Bereid zijn je harnas af te leggen. Nou heb ik sinds een aantal jaren de vechtscheidingen en procedures daarover al afgezworen, toch ontkom je er niet aan dat deze steeds weer op je pad komen. De kunst is om de negatieve energie van mensen in zulke conflicten om te buigen naar positieve energie. Dit lukt als je bereid bent verder te kijken dan alleen de juridische procedure.

Ga naar het veld van compassie en liefde

 

Door mensen mee te nemen in het veld van compassie en ze inzicht te geven in de rollen die ze spelen in dit leven, als vriend, partner, moeder of als professional. Ik richt me op het hele probleem dat speelt, op de hele persoon met al zijn emoties en gevoelens, zijn rechten en plichten. Alleen dan kunnen mensen in conflict weer verbinding maken. Dat is nodig om tot een oplossing te komen die stand houdt. Mensen hebben niet in de hand in welke omstandigheden zij terecht komen in hun leven. Wel kunnen zij een keuze maken hoe ze met die omstandigheden omgaan. Dat geldt voor mijn clienten maar ook voor mijzelf als professional.

Wat is Holistic Law eigenlijk?

Holistic Law betekent een heleboel dingen voor mensen. Ik gebruik het om een bepaalde aanpak van praktijkvoering aan te duiden. Een stijl waarin je kijkt naar alle relevante omliggende omstandigheden, zoals bij scheiding naar het onderliggende verhaal van het scheidingsbesluit, het gezin van herkomst, de paden die zijn gelopen van het huwelijk tot aan het besluit om uit elkaar te gaan. Bij een maatschapsconflict kan het de wijze van communicatie zijn, de geldende hierarchie, de mogelijkheid om het oneens te zijn en de karakters van mensen die aan de tafel plaatsnemen. Ik zoek naar een bredere focus om het probleem beter te begrijpen zonder er een waarde oordeel aan te hechten. Mensen willen altijd hun waarheid laten gelden, echter die waarheid is er niet. Het is hooguit jouw visie op het conflict, jouw gevoel, een reactie die voor jou persoonlijk geldt en daarom waar is. Andere betrokkenen voelen een eigen waarheid.

Ieder heeft zijn eigen waarheid

 

Hoe maak je dit zichtbaar? Ik laat mensen spreken zodat ze zich gehoord voelen. Dat is belangrijk omdat iedereen die deelneemt aan het oplossen van een conflict zijn inbreng heeft en ook zijn eigen persoonlijke kwetsingen. Door deze te erkennen en op tafel te leggen worden ze bespreekbaar en bewerkbaar. Als Holistic Lawyer probeer ik via de weg van de liefde en compassie voor mensen te zorgen, hen te begeleiden en te spiegelen. Keuzes die gemaakt worden uit Liefde zijn per definitie sterker dan keuzes die gemaakt worden uit Angst. In het proces integreer ik elementen uit mindfulness, uit meditatie en uit de yoga. Naast talloze instrumenten uit de psychologie. Als mensen weer naar elkaar kunnen luisteren heb je al zoveel gewonnen. Daarnaast adviseer ik ze om zichzelf psychisch gezond te houden door meer naar buiten te gaan en weer in contact te komen met de natuur. Door op je ademhaling te letten en een moment van stilte in je agenda te brengen. Door goed voor jezelf te zorgen. Klinkt logisch maar de meeste mensen bij mij aan tafel zijn dat vergeten. Ze hebben geen tijd om voor zichzelf te zorgen.

OEFENING - 2 minuten meditatie

Om de proef op de som te nemen vraag ik je medewerking aan het volgende expiriment. Leg voor twee minuten al je apparaten even stil, je telefoon, pc, I-pad en zorg dat je deur dicht is en niemand je kan lastig vallen. Doe de timer op je telefoon aan en zet die op 4 minuten. Zet dan jezelf recht op je stoel, voeten op de grond, handen losjes in de schoot. Doe je ogen dicht en probeer twee minuten in de stilte van jezelf te gaan, twee minuten alleen de focus te hebben op je eigen ademhaling. Twee minuten visualiseer je jezelf alsof je tegen een boom leunt en alle gedachtes die in je op komen een voor een op een blaadje worden gelegd (blaadjes van de boom die omlaag dwarrelen) en door jou in de rivier worden gelegd. De rivier neemt jouw gedachten mee naar de zee waar ze worden vrijgelaten. Totdat je helemaal stil bent van binnen. Twee minuten.

De klok staat voor de zekerheid op 4 minuten zodat je echt niet gestoord wordt en je genoeg tijd hebt om twee volle minuten stil te zijn.

De Advocaat kan jouw heler zijn

 

Door bewust contact te maken en breder te kijken kun je veel meer betekenen voor mensen. Je ziet andere dingen en voelt veel beter de lading van datgene wat mensen zeggen. Werkelijk willen zeggen. Door bewust te luisteren hoor je scherper. Dit geeft je instrumenten om mensen richting te geven, mensen die vast zitten in het moment, soms in paniek, uit angst alles kwijt te raken. Iedereen heeft het vermogen om keuzes te maken. Sommigen hebben daar hulp bij nodig, een holistic lawyer of mediator kan in dat geval het verschil maken. Advocaten en mediators kunnen je heler zijn.

You can't control the wind, but you can adjust the sail - Jeremy's Rule no 15 for living a better life - Wordt vervolgd

Volg mij

LinkedIn

Deel deze pagina op

« terug