De Toga op een kiertje - J Kim Wright in Amsterdam


Afgelopen zondag had ik de eer om J Kim Wright te ontmoeten in Amsterdam. Kim is zelf geruime tijd familierechtadvocate geweest in Amerika. Ze is in 2009 door de American Bar Association uitgeroepen tot Legal rebel wegens finding new ways to pratice law, represent clients and train the next generation of lawyers. Kim is holistic lawyer en maakt zich hard voor een positieve benadering van clienten, waarbij je kijkt naar het gehele probleem en niet alleen het juridische deel. Waarbij je gebruik maakt van andere disciplines en deze integreert in je aanpak. Het idee is dat je voorbij de illusie van gescheiden belangen kijkt, dat je uitgaat van het geheel in plaats van alleen jouw deel.

Olifant Ellie - vriend van Rumi

Kim Wright is lid van de faculteit van het Omega Instituur voor Holistic Studies, welke organisatie in Amerika wordt gezien als the nation's most trusted source for wellness and personal growth. Zij is frontrunner en boegbeeld van holistic lawyers wereldwijd. Bij het Omega Instituut zijn leading thinkers zoals Al Gore, Deepak Chopra en Gloria Steinem aangesloten. De olifant Ellie van Kim Wright staat symbool voor de integratieve manier van werken zoals de soefische dichter Rumi het in zijn gedicht al tot uitdrukking bracht. "..Allen voelen een deel, en denken aan het geheel.." Wij schijnen met ons lichtje slechts op een klein stukje van de wereld dat wij zien. Als we samen het grote licht aandoen zijn wij in staat het geheel te zien.

Integrative Lawyers in Amsterdam

Tijdens de bijeenkomst in Amsterdam spraken wij over de verschillende invalshoeken van Integrative Law. Mensen die hiermee bezig zijn zien in dat onze wereld aan het veranderen is. Dat de negativiteit van vechten en strijd onze gezondheid aantast, niet alleen die van de betrokken personen die het conflict hebben maar ook van de hulpverleners die voor hen de gevechten voeren.

Volgens een van de deelnemers aan de bijeenkomst, Alexander de Savornin Lohman, gaat het om Law met respect, echter de Romeinen, die ooit ons rechtssysteem bedachten, wisten niets van de psyche. Zij zagen het rechtssysteem als een dualistisch stelsel met goed en fout. Voor emotionele onderstromen was geen plaats. Hier is vandaag de dag in ons rechtssysteem nog steeds nauwelijks plaats voor, immers de rechterlijke macht is gebonden aan de wet en deze kent geen rechten gebaseerd op emoties. Alexander de Savornin Lohman maakt zich al jaren sterk voor sustainable law binnen de rechterlijke macht. Zijn visie is dat daar de macht en de power zit om de Integrative Movement in gang te zetten.

We zijn allemaal een schakel in het proces

Zo vullen we elkaar allemaal aan. Kim Wright heeft een prachtig boek geschreven dat heet Lawyers as Peacemakers dat ik iedereen kan aanraden. Het gaat over de nieuwe rol van advocaten waarbij zij zich primair opstellen als problem solvers, als faciliterende begeleiders met oog voor het hele spectrum waarbinnen de problemen van de client zich afspelen. Door samen te werken en open te staan voor andere invalshoeken kan een veel groter resultaat voor de client worden bereikt.

Holistische aanpak is voor alle professionals

Deze holistische aanpak is eigenlijk heel breed inzetbaar immers niet alleen advocaten kunnen transformeren, ook in andere beroepsgroepen is er behoefte aan een meer open aanpak, denk aan artsen, notarissen of accountants. Wanneer we een visie voor de lange termijn ontwikkelen en voor de client een nieuwe stip op de horizon willen plaatsen moeten we niet alleen het probleem van vandaag oplossen, nee dan willen we verder en breder kijken zodat we een fundamentele oplossing kunnen bewerkstelligen, resultaten boeken voor de lange termijn.

Iedereen ziet wat anders

Kim Wright draagt haar olifant Ellie bij zich als symbool voor haar holistic practice. Zij was jaren in India en reisde over de wereld om haar ideeen uit te leggen. Lange tijd dacht ze dat zij de enige advocate op de wereld was die zo dacht, tot dat ze erachter kwam dat er veel meer advocaten en mediators zijn die haar visie delen. Inmiddels is er op vele plekken in de wereld een Movement op gang gekomen. Ik zie het als mijn missie deze movement in Nederland uit te breiden.

Het verhaal achter de olifant is gebaseerd op een gedicht van Rumi. Het gaat als volgt:


Olifant


De kamer is donker.

Op de tast voelen we,

allemaal.

 

De een voelt een slurf:

het lijkt wel een tuinslang.

De ander een poot:

nee, 't is een pilaar.

Een oor: een waaier.

Een rug: een troon van leer.

 

Allen voelen we een deel,

en denken aan het geheel.

 

Wat we nodig hebben is licht,

een enkele kaars volstaat

en weg zijn de verschillen.

 

Het is mijn bedoeling om The House of Holistic Practice op te richten binnen mijn kantoor DelissenMartens. Wij hebben een opleidingsinstituut de DM Academy. Iedereen kan daar cursussen en opleidingen volgen, daar hoef je niet advocaat of mediator voor te zijn.

Via deze blog zal ik je op de hoogte houden van de opening van het Huis, de opleiding en deelname mogelijkheden.

When you dance, your purpose is not to get to a certain place on the floor. It's to enjoy each step along the way - Wayne Dyer - Wordt vervolgd

Ben je geinteresseerd in Holistic Practice? Meld je aan bij mij @Pslingenberg of mail naar slingenberg@delissenmartens.nl. Je kunt ook via linked in connecten.

Volg mij

LinkedIn

Deel deze pagina op

« terug