de Toga op een kiertje - The Integrative Law Movement


We staan op dit moment aan de rand van een fundamentele verandering van het beroep Advocaat. Onze clienten verlangen een andere aanpak om hun problemen op te lossen. Ze willen dat advocaten breder kijken. Daarnaast worden documenten steeds meer kant en klaar aangeboden op het web, krijgen we e-rechters en e-lawyers, wat de praktijk vereenvoudigt maar onpersoonlijker maakt.

De clienten blijven achter met gevoelens van onvrede omdat ze in formulierenland terecht komen en ervaren dat hun hele probleem (nog) niet is opgelost, hooguit een deel daarvan. Ze hebben minder geld betaald maar kampen nog steeds met vertroebelde relaties en onafgemaakte zaken. Zij zoeken iemand die kijkt naar de hele persoon, iemand die kijkt naar het hele probleem (holistische aanpak) en iemand die bereid is om andere niet juridische doelen te integreren in zijn manier van het conflict oplossen. 

De integratieve manier van aanpak: verbinding maken

Advocaten en andere dienstverleners die al bezig zijn om hun eigen aanpak te transformeren zodanig dat zij wel oog hebben voor een integratieve manier van hulpverlening zullen geinteresseerd zijn in de beweging van Integrative Law of Integrative Practice, die in Amerika op gang is gekomen. Ik zie het als mijn missie om deze beweging naar Nederland te halen.

Ontmoeting met J Kim Wright:

het gezicht in Amerika ivm integrative law

Volgende week hoop ik J Kim Wright te ontmoeten, voorzitter van de internationale vereniging voor holistische advocaten in Amerika, om met haar de brug naar Nederland te maken. Holistische advocaten reflecteren en spiegelen zichzelf, bijvoorbeeld via intervisie, om zelf meer een te worden zodat ze hun clienten ook beter kunnen bedienen, waarbij het juridische proces onderdeel uitmaakt van het bereiken van een holistische oplossing.

Veel advocaten en mediators maken gebruik van andere instrumenten bijvoorbeeld uit de psychologie, de communicatie, theater of energetisch werk, om het proces zo compleet mogelijk te maken. Doel is vaak om de relationele verhoudingen te herstellen en meer te bieden dan alleen een pleister op de wonden. Zij proberen het hele veld te overzien en een allesomvattende regeling te treffen die vaak de juridische grenzen overschrijdt.

What if lawyers were peacemakers, problemsolvers and healers of conflicts - J Kim Wright

We denken dat het heel logisch is dat advocaten ook oog hebben voor de onderliggende emotionele stromen echter de werkelijkheid is dat de meeste advocaten nog spreken in wij en zij, de andere partij meestal als vijand betitelen en het harnas aan trekken om uiteindelijk de strijd aan te gaan. Wij praten in Nederland nog altijd over een dualistisch systeem van winnen en verliezen, van goed en fout, waar we met een meer integratieve aanpak ook als basishouding een werkwijze gericht op samenwerking kunnen neerzetten die veel positiever is. Gericht op oplossingen en behoud van relationele verhoudingen.

Goede relationele verhoudingen

Iedere ondernemer weet dat een goede business altijd gebaseerd is op goede en sterke onderlinge verhoudingen. Dat je moet sturen op relaties om verbinding te maken. Om vibratie te creeren en iets te maken. Reguliere advocaten zeggen hun client echter steeds: What if... en zien direct 10 beren op de weg die allemaal uitgesloten moeten worden. Daardoor handelen we vanuit angst en wantrouwen.

De Movement of Integrative Law is een beweging naar een nieuw gezicht

De Movement van Integrative Law gaat over een beweging waarbij advocaten een andere aanpak kiezen, hun eigen praktijk transformeren naar een meer holistische praktijk gericht op samenwerking met andere deskundigen en het integreren van meerdere disciplines. Gelukkig zien we steeds meer verschuivingen van rigide, hierarchische, left-brain advocaten naar meer intuitieve advocaten die niet bang zijn om te helicopteren en verder te kijken dan hun juridisch specialisme. Advocaten die ook oog hebben voor de sociale content.

The Movement van Integrative Law is een beweging die deze shift steunt. Die de perceptie van het advocatenberoep nieuw leven wil inblazen, bij het publiek maar ook ter bescherming van de advocaat zelf. Immers, deze beroepsgroep heeft veel te maken met druk en negatieve input. Waarom zouden we de advocaat niet meer ruimte geven om ook de menselijke kant te gebruiken als inzet voor het oplossen van problemen.

De verandering van het imago van advocaat

Er is een verandering gaande die niet meer te stoppen is. Ik lever graag mijn bijdrage om advocaten en mediators op te leiden als integratieve hulpverleners. Het is mijn voornemen om een leerprogramma te ontwikkelen en zal daar in de toekomst verder over bloggen. Natuurlijk is het zijn van holistisch advocaat, of integratieve advocaat niet hetgeen we hebben geleerd toen we de beroepsopleiding deden. Maar niets is zo constant als verandering. In de nieuwe wereld is de Integratieve Advocaat onmisbaar.

Heb je interesse hierin mail mij dan op slingenberg@delissenmartens.nl of volg mij op @Pslingenberg. Als we met elkaar een stabiele en harmonieuze samenleving willen maken hoort daar ook een vernieuwde aanpak bij.

Tomorrow's world of law will be so different to yesterday's and today's that the contrast will be psychologically and organisationally disruptive - Chrissie Lightfoot - Wordt vervolgd

 

Volg mij

LinkedIn

Deel deze pagina op

« terug